Nordjyske kommuners Netværk for Velfærdsteknologi mødtes i Demenslandsbyen

Nordjyske kommuners netværk for velfærdsteknologi (NNV) mødtes i starten af november på ældrecenteret Lundgården i Vrå. Lundgården gør sig bemærket med deres ”Demenslandsby”, som er et nyt pilotprojekt om aktivitets- og boligtilbud.

NNV består af en gruppe engagerede konsulenter og projektledere fra de nordjyske kommuner, der alle arbejder med velfærdsteknologi. Formålet med netværksgruppen er at dele erfaringer på tværs af kommuner samt sparring med hinanden i forhold til kommende og igangværende projekter.

Imellem dagens oplæg fik NNV en rundvisning i Demenslandsbyen, hvor vi blandt andet besøgte butikken, hvor frivillige fra byen åbner butikken op flere gange om ugen og lader beboerne på Lundgården shoppe, som i en hver anden butik. På gangen er ”butiksvinduer” i form af vitrineskabe pyntet flot efter årstiden, også dette koordineres af de frivillige i tæt samarbejde med leder og medarbejdere på Lundgården. Gitte Nørgaard Sørensen, der viste os rundt fortalte, at vinduerne snart blev omdannet til julevinduer, præcis som de gør ude i byerne. På turen rundt besøgte vi også Rottehullet, som er indrettet helt efter samme stil som det legendariske Rottehul fra Huset på Christianshavn – her kan beboerne få sig en velfortjent øl eller dram, når byens frivillige åbner for baren. Også haven er indrettet efter alle kunstens regler med hyggekroge, kolonihavehus, campingvogn og drivhus og hønsehus, som beboerne kan benytte på deres daglige gåture, eller når de har besøg af familien. Den daglige motion kan også skabes for beboerne, når hønsene skal lukkes ud og ind igen til natten.

Hjørring Kommune ønsker at skabe et demensvenligt miljø, som giver mulighed for et godt hverdagsliv og deltagelse i samfundslivet under overskriften – Liv, glæde og meningsfuldhed, fortæller lederen Finn Bernhard. Demensbyen Lundgården lægger vægt på at give det enkelte menneske størst mulig livskvalitet, selvstændighed og værdighed.

Tanken med Demenslandsbyen er at skabe en stemning for de ældre, som vækker minder, og som kan hjælpe dem med at huske.

Stemningen i og omkring Lundgården er hjertevarm og hjemlig, og efter et besøg på stedet er man ikke i tvivl om, at det er engagererede mennesker, som arbejder der, hvilket flere af NNV-deltagerne også nævnte i løbet af dagen.

På mødet blev der drøftet flere nye projekter i de nordjyske kommuner, og mange af deltagerne fik også sat møder op på kryds og tværs, i forhold til, hvor de kunne få relevant sparring på kommende projekter.

Ønsker du at høre mere om NNV er du velkommen til at kontakte LSI.

Nordjyske kommuners Netværk for Velfærdsteknologi mødtes i Demenslandsbyen